x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Osnove ishrane pasa

 

Osnove ishrane pasa

Sigurni smo da znate da je zajednički predak svih postojećih rasa pasa – vuk.

Ishrana vuka se sastoji od:

  • mesa (mišića)
  • iznutrice životinja koje lovi
  • sadržaja želuca životinja
  • kostiju

Pas je pre svega carnivor (mesojed) ali je tokom hiljade godina suživota sa čovekom evoluirao u omnivora (svaštojeda), odnosno navikao da konzumira ostatke ljudske hrane.

Ipak, kako je u osnovi mesojed, pas bolje vari proteine životinjskog porekla nego proteine biljnog porekla (kao što je soja).
Osim mesa, preko sadržaja želuca plena, vukovi unose i biljne sastojke kao što su: semenje, koreni, lišće, trava... Ovi sastojci su veoma važni za snabdevanje sirovim vlaknima i ugljenim hidratima.
Samo ovakva kombinacija mesa i biljnih sastojaka čini njegovu ishranu savršenom. Današnji uzgoj pasa zahteva ovakvu mešavinu hrane.

Tabela - poredjenje analitičkog sastava prirodne hrane predaka i divljih pasa sa prosečnom suvom hranom za pse.

Prirodna ishrana psa

Napomena: Pas nije čisti mesožder. Izbalansirana mešavina mesa i biljnih sastojaka u njegovoj ishrani je veoma važna!

VRSTE HRANE ZA PSE
 

  • samostalno pripremljena hrana od strane vlasnika psa
  • gotova suva hrana
  • gotova konzervirana hrana

Ako je pripremanje obroka isuviše zahtevno za vas gotova briketirana i konzervirana hrana je preostali izbor.

Vaš specijalizovani prodavac će vam u svakom slučaju preporučiti prve dve solucije u ishrani vašeg psa.

Gotova suva hrana

Gotova suva hrana najlakši način za optimalno hranjenje psa. Lako se dozira i može biti smeštena i preko 12 meseci na hladnom i suvom mestu. Suva hrana se nudi danas u varijanti kroketa ili mešanih pahuljica. Kod pahuljica možete brzo identifikovati osnovne sastojke jer su vidljivi.

Napomena: Današnji trend je suva hrana u obliku kroketa

Proizvodnja se bazira na blagom procesu ekstrudiranja. Kao rezultat toga ugljeni hidrati postaju svarljiviji za psa. Naravno vi ste i sami to primetili: ako jedete sirova zrna pirinča onda ga ne možete svariti. Međutim, ako je pirinač kuvan možete ga svariti. Ovaj proces kuvanja se odvija u ekstruderu.
Ekstruder se može uporediti sa ekspres loncem u kombinaciji sa mašinom za mlevenje mesa. Visoko kvalitetni sastojci se izmešaju a onda kuvaju parom. Onda mešavina prolazi kroz deo nalik mašini za mlevenje mesa.Ugljeni hidrati se tada izlažu visokom pritisku i time postaju još svarljiviji za psa. Zatim se formiraju kroketi pod dekompresijom a mast se ravnomerno unosi u kroket vakumski. Zavisno od zahteva ishrane, najraznovrsniji proizvodi mogu biti proizvedeni na ovaj način.
U ovom slučaju sirovi sastojci mogu biti isti kao kod samostalno pripremljene hrane ili konzervirane (uz dodatak pahuljica sa sirovim vlaknima za bolje varenje).


Gotova konzervirana hrana

Konzerviranu hranu karakteriše:
visoko prihvatanje
gotovo prirodan oblik (miks mesa)
dug vek trajanja u zatvorenim konzervama
savršen higijenski kvalitet zbog termičke obrade
prisustvo svih hranljivih sastojaka zbog pažljive obrade

Upotrebljeni sastojci su ponovo najvažniji za pripremu kvalitetne hrane.

Visoko kvalitetne konzervirane hrane mogu se prepoznati po karakteristikama:

  • neposredno prihvatanje od strane pasa
  • visok sadržaj mesa (čist mesni sadržaj)
  • čvrsta, čista konzistentnost
  • nizak sadržaj želea


Nisko kvalitetne konzervirane hrane mogu se prepoznati po karakteristikama:

  • loše prihvatanje od strane pasa
  • vodeni sadržaj
  • „vazdušasto meso“
  • visok sadržaj želea
  • dodaci mesu na biljnoj osnovi (soja na primer)
  • dodaci kao što je karamel i slični proizvodi od šećera
  • visok sadržaj nedefinisanih sastojaka


Konzervirane hrane se nude u raznim varijantama ukusa. Da biste psu omogućili dobro uravnotežen obrok preporučuje se da pomešate hranu iz konzerve sa suvom hranom. U suprotnom, obrok neće sadržati dovoljno sirovih vlakana i hrana će prolaziti prebrzo kroz digestivni trakt.
 
Samostalno pripremljena hrana

Neki vlasnici pasa daju svojim ljubimcima hranu koju samostalno pripremaju. Oni koji žele da pođu tim putem moraju znati sledeće:
Pripremljena hrana mora da sadrži preko 20 neophodnih sastojaka.
U zavisnosti od sastava, puno vremena i rada će se potrošiti u nabavci sastojaka, sečenju, čišćenju, kuvanju i skladištenju.
Finansijski gledano ovo je skuplja varijanta.
Visok kvalitet sirovina mora biti zagarantovan.
Rizik od neuhranjenosti je znatno veći za psa.

Ova vrsta ishrane je svakako najsloženija i preporučuje se samo vlasnicima pasa sa velikim nutricionističkim iskustvom. Stvarnost ukazuje da psi koji se hrane na ovaj način, u velikom broju slučajeva pate od nedostataka vezanih za lošu ishranu. Pas ima različite prehrambene potrebe u odnosu na ljude. Samo oni koji poseduju mnogo znanja iz ove oblasti treba da kuvaju svom psu.

Napomena:

Karakteristike samostalno pripremljene hrane:

  • zahteva veliko nutricionističko znanje
  • veći su finansijski izdaci
  • troši se mnogo vremena
  • opasnosti od pogrešnog doziranja (ne postiže se optimalan odnos hranljivih materija)



RAZLIKE IZMEĐU HRANA

a) Sadržaj mesa

Sadržaj mesa u suvoj hrani je od izuzetnog značaja za snabdevanje psa neophodnim proteinima. Digestivni trakt psa teško ili nikako vari i usvaja proteine biljnog porekla. Vlasnik psa bi na ovo trebalo da obrati posebnu pažnju jer proteini su neophodni za izgradnju ćelija.
Visok sadržaj nekvalitetnih proteina, koje pas ne može da svari, izaziva više štete nego koristi. Sastav i navedeni sadržaj sirovih proteina su od ograničene koristi da bi se odredio procenat mesa u hrani. Pokazatelj za visok sadržaj mesa može se naći na deklaraciji pri analizi navedenih sastojaka. Ako je meso navedeno pri kraju liste sastojaka to ukazuje na veoma nizak sadržaj mesa. Što su ranije na listi navedeni mesni sastojci to ukazuje na viši sadržaj mesa.
 
b) Jeftin način proizvodnje hrane

Većina brendova komercijalne hrane za pse koristi sastojke niskog i zdravstveno nepouzdanog kvaliteta.

Nekvalitetne sirovine koje dozvoljavaju proizvodnju jeftine hrane:

  • nisko kvalitetni otpad od klanja
  • tetive
  • kosti
  • hrskavice
  • perje
  • biljno proteinski koncentrati
  • životinjski otpad (bolesna, uginula stoka, eutanazirane životinje, riblji korov i otpatci od prerade ribe, uginui i škart pilići, otpatci marketa i restorana, pokvarena jaja i td)


Pravilna i potpuna ishrana nije moguća sa ovakvim proizvodima. Kvalitet dolazi sa višom cenom.

Jevtina hrana ne samo što ne zadovoljava prehrambene potrebe vašeg psa, već na duži rok može da izazove i brojne zdravstvene probleme.

Nekvalitetne hrane pas mora da pojede i duplo više od kvalitetne da bi zadovoljio svoje potrebe, time opterećuje digestivni trakt i dolazi do oboljenja.

Takođe, u nekvalitetnoj hrani se ne nalaze sve potrebne hranljive materije, a i one koje su prisutne su lošeg kvaliteta tako da ih pas ne može iskoristiti u potpunosti.

Finansijski gledano isplativije je hraniti psa kvalitetnom hranom jer dnevni obrok je skoro duplo manji, a i izbegavate mogućnost da se pas razboli i izloži vas dodatnim veterinarskim troškovima. O tome koliko radosti donosi potpuno zdrav ljubimac izlišno je govoriti.

Kriterijumi za izbor optimalne hrane

a) Rasa

Ljudi uzgajaju mnogo različitih rasa pasa. Psi su različitih veličina, temperamenta i izgleda. Probavni sistem nije značajno promenjen uzgojem. Kao po pravilu nema potrebe za posebnim hranama za posebne rase.
U tom kontekstu informacija o rasi psa je polazna tačka za određivanje optimalne hrane, ali nije dovoljna da bi odredili hranu. Pitanje pre svega značajno ako je pas veoma mali i može da vari krokete određene veličine. Na primer Belcando Finest croc je idealan za male pse, a Belcando Dinner za veće rase (Napomena: razmotriti i stepen aktivnosti psa). Dalje, postoje određene rase mirnijeg temperamenta koje su samim tim sklonije gojenju. U takvim slučajevima preporučuje se hrana sa redukovanom količinom energije (Light, Finest Light...).

b) Starost

Gledajući starost izdvajaju se tri grupe pasa:

  • štenci i mladi psi
  • odrasli psi
  • stariji psi


Štenci i mladi psi: Ovi psi zahtevaju posebnu, visoko kvalitetnu hranu jer se nalaze u periodu rasta. Razvojni poremećaji zbog neuhranjenosti u ovom periodu, vrlo često nikada ne mogu da budu ispravljeni. Rast šteneta treba pažljivo pratiti i upoređivati sa grafikonom rasta za tu rasu. 

Odrasli psi: Zahtev za energijom normalnog, odraslog psa određeni su stepenom njegove aktivnosti i bazalnog metabolizma. Posebne situacije pokrivene su specijalnim vrstama hrane.

Stariji psi: Posmatranja su pokazala da stariji psi zahtevaju manje energije od mlađih pasa. Između ostalog, to je i zbog smanjenog nagona za kretanjem.
Pošto stariji psi ne mogu najefikasnije da svare hranu, važno je da izaberete visoko kvalitetnu ali smanjene energetske vrednosti..

Veoma je važno znati da 14% pasa pati od povišenog nivoa holesterola. Kod starijih pasa često nastaju alergije na neke sastojke hrane iako su ih jeli celog života. 

Kad pas postaje star?


Za veće rase to je doba od 6-7 godina, a za manje rase proces starenja počinje u dobi 9-10 godina.

c) Aktivnost

Odlučujući kriterijum za izbor hrane su nivo aktivnosti psa i temperament. Tako je moguće da se dva psa iste rase i starosti, izgledaju drugačije a da pri tom jedu istu hranu. Jedan je sa izraženim nagonom za kretanjem i vreme provodi uglavnom napolju. Drugi je više lenj tip i uživa da provodi vreme u toplom domu svog vlasnika. Obrok psa mora biti prilagođen ovim okolnostima.
 
d) Prethodna hrana

Psi imaju tendenciju da jedu istu hranu. Oni su podesili svoj digestivni sistem određenom sastavu hrane. Promene u ishrani ponekad dovode do pojave dijareje.
To postaje veći problem ako postoje značajne razlike u sadržaju masti između različitih brendova hrane. Ako se sadržaj masti u novoizabranoj hrani razlikuje za više od 5% nego u prethodnoj hrani, onda prethodnu hranu treba mešati sa novom i udeo stare hrane treba vremenom smanjivati. Ako pas nema sklonosti ka gojenju onda treba izabrati hranu sličnog sadržaja masti kao kod prethodne. Na taj način mnogi problemi mogu se izbeći od početka.

  • Hits: 8799