x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Opasna hrana iz naše kuhinje

 

Opasna hrana iz naše kuhinje

 

Hrana opasna za pseKo može da odoli tim divnim očima koje nas tako molećivo gledaju? Da li po koji zalogajčić sa stola stvarno može da naudi tvom ljubimcu? Pa, to zavisi od toga šta je to i šta je u njemu. Postoji mnogo ljudske hrane koja ozbiljno može da ugrozi zdravlje tvog psa. I to nije samo zbog toga što goji. Mnoga hrana koju mi jedemo može da bude stvarno opasna. Iznenadiće vas da u nju spadaju i neki sastojci iz našeg uobičajenog menija.

Avokado

Bez obzira što mislite da je veoma zdrav nikako ga ne dajite svom psu.  Avokado sadrži supstancu koja se zove persin. Za ljude, osim ako nisu alergični, je bezopasna. Za pse je naprotiv toksična.

Alkohol

Sva pića i hrana koja sadrži alkohol. Ima isti efekat na mozak i jetru psa kao i na čoveka, samo mnogo brži i jači. I mala količina izaziva povraćanje, dijareju, depresiju centralnog nervnog sistema, probleme u koordinaciji pokreta, otežano disanje, komu čak i smrt. Što je pas manji teže su posledice. 

Luk u ishrani pasaCrni i Beli Luk

Crni i beli luk u svim oblicima – sirov, kuvan, u prahu, dehidriran – uništava crvena krvna zrnca pasa i mačaka dovodeći do anemije. Čak i neka hrana za bebe sadrži luk, tako da treba da budete oprezni. Simptomi anemije su slabost, povraćanje, depresija, gubitak daha, anoreksija. čak i male količine u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do malokrvnosti. Saznaj više o toksičnosti luka..

Kafa, čaj i kofein

Kofein je toksičan za pse i mačke, u veći količinama smrtonosan – ne postoji antidot. Kolika je to većakoličina zavisi od mnogih faktora, pa nemojte da eksperimentičete.

Simptomi trovanja kofeinom su ubryano disanje, uznemirenost, lupanje srca, podrhtavanje mišića i krvarenje. Osim kafe i čaja, kofei se nalayi u mnogim drugim napitcima, kao i u kakau, čokoladi, colama, energajzerima poput Red Bulla. Tkodje u nekim medikamentima, kao na orimer onim protiv bolova.

Groždje

Psi vole groždje i nije retkost da im ga vlasnici daju kao poslasticu. Ali to nikako ne treba da činite. Iz još ne utvrdjenih razloga, groždje može da izazove ožtećenja i otkazivanje bubrega kod pasa. Oštećenja mogu da budu izazvana čak i malim količinama. Učestalo povraćanje može da bude prvi simptom. Za dan dva pas postaje letargičan i depresivan. Osim što nikako ne treba da ga dajete psima, najbolje je da ga držite van njihovog domašaja.

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani pasaMleko i mlečni proizvodi

Na toplom letnjem danu bićete u iskušenju da podelite sladoled sa vašim ljubimcem. Suzdržite se – mleko i mlečni proizvodi mogu izazvati dijareju i stomačne probleme, kao i alergiju (koja se najčešće manifestuje svrabom).

Slatkiši, bonbone, žvakaće gume i sl.

Svi slatkiši koji uglavnom sadrže veštački zasladjivač xsylitol. Xsilitol dovodi do porasta vrednosti insulina u krvi što za posledicu ima nagli pad šećera u krvi i moguć otkaz jetre. Prvi znaci su povraćanje, letargija i gubitak koordinacije pokreta. Mogući su i napadi mišićnih grčeva. Za samo nekoliko dana može doći do otkazivanja jetre.

Čokolada

Većina ljudi zna da je čokolada loša za pse. Toksičan sastojak u njoj je theobromin. Ima ga u svim vrstama čokolade, najviše u crnoj i onoj za kuvanje. Može da izazove povraćanje, proliv i prekomernu žedj kod psa.  Takodje i nepravilan rad srca, tremor, mišićne grčeve, čak i smrt.

Masnoća i kosti

Ostatke našeg obroka često čine kosti i masni delovi mesa. I jedni i drugi su štetni za pse.

Kosti, najčešće male i oštre, jer pas može da se zagrcne njima, da mu oštri delovi izazovu oštećenje i rupturu  raznih delova digestivnog trakta. Krupne juneće kosti nisu opasne za psa. Masnoća može da izazove zapaljenje pankreasa.

Breskve, šljive i kajsije

Opasni deo ovog voća je koštica. Mi znamo da ne treba da je jedemo, ali psi ne znaju. Koštice ovog voća sadrže otrov cijanid. Osi toga, koštice su oštre te mogu da izazovu opstrukciju  u digestivnom traktu psa.

Sirova jaja

Davati psu sirova jaja može da bude štetno iz dva razloga. Prvi je što može doći do trovanja hranom u koliko su jaja zaražena salmonelom ili E.Coli (koje se uništavaju kuvanjem) Drugi je što jedan enzim u sirovom jajetu remeti apsorpciju odredjenog B vitamina. To može dovesti do kožnih problema, kao i problema sa dlakom ukoliko se jaja daju duže vreme. Manje količine u kraćim vremenskim intervalima neće smetati.

So

Psi su osetljiviji na so od ljudi. Izbegavajte da im dajete slanu hranu, a pogotovu grickalice poput čipsa i sl. So izaziva prekomernu žedj i pojačano uriniranje što može dovesti do trovanja Natrijumovim jonom. Simptomi su dijareja, tremor, povraćanje, temperatura, depresija, grčevi čak i smrt.

Slatkiši u ishrani pasaŠećer i slatkiši

Šećer izaziva iste probleme kao i kod ljudi. Gojenje, oštećenja zuba i dijabetes. S tim što su psi osetljiviji.

Kvasac

Sva sirova testa sadrže kvasac, koji fermentišući u stomaku psa dovodi do nadimanja, grčeva, a posledica alkoholnog vrenja može da bude i trovanje alkoholom.

Lekovi

Ljudski lekovi su najčešći uzrok trovanja kod pasa. Držite ih van njihovog domašaja, i nikada ne dajite bez konsultacije sa veterinarom. Mogu biti smrtonosni!

  • Hits: 10529