x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Bundeva u ishrani pasa

Bundeva u ishrani pasaBundeva u ishrani pasa korisna za zdravlje

Četiri slučaja u kojima se dodavanje bundeve u ishranu psa pokazalo korisnim po zdravlje:

1) Konstipacija/zatvor: Bundeva može da bude vrlo efikasna u regulisanju povremene konstipacije/zatvora kod pasa. Bundeva ima visok procenat vode i vlakana te pomažu u hidrataciji creva i njihovog sadržaja u slučaju kada pas pati od zatvora. Počnite sa 1 kafenom kašičicom za male pse i 2 kafene kašičice za veće pse kod pojave prvih znakova konstipacije. Voda i vlakna iz bundeve biće brzo apsorbovana u suvom crevnom sadržaju i vaš ljubimac će osetiti olakšanje već za nekoliko sati.

2) Diarhea/proliv: Bundeva može da pomogne i kod proliva. Vlakna iz nje će apsorbovati visak tečnosti u crevima i pomoći u regulisanju proliva. Dajte malu kolićinu kao u slučaju zatvora. Naravno, u kod ozbiljnijih i trajnih proliva odmah konsultujte veterinara.

3) Zdravlje Urinarnog trakta: Semenke bundeve su bogate esencijalnim masnim kiselinama i antioksidantima (odličnim za kvalitet i zdravlje kože i dlake) a ulja iz mesa bundeve pomažu održanju zdravlja urinarnog sistema. Bundeva je takodje odličan izvor vitamina A, betacarotena, kalijuma i gvoždja, taako da može da utiče na smanjenje verovatnoće da će vaš ljubimac oboleti od kancera.

4) Održavanje idealne telesne težine: U skorije vreme bundeva u ishrani pasa je postala popularna kao dodatak ishrani gojaznih pasa, i onih sklonih gojenju. Činjenica je da,Kao i sa svakom promenom u ishrani, tteba biti postepen

Sirova, kuvana ili konzervirana?

I sirova i kuvana bundeva su o.k za pse (ako vaš pas pati od hronične bolesti bubrega ili diabetesa, prvo konsultujte veterinara). Svi delovi bundeve su korisni, naravno vodite računa da bundeva nije počela da truli. Naime, svi delovi bundeve se brzo kvare. Pečene semenke bundeve mogu trajati 3-4 nedelje.

Nemojte davati listove i stabljike jer mogu oštetiti digestivni trakt psa.

Uvek je sveže bolje od konzerviranog, zbod dodataka prilikom konzerviranja.

Savet za doziranje:

Prema  North American Companion Animal Formulary, doza za mačku koja pati od konstipacije i malog psa je 1 kafena kašičica po obroku (ali ne više od dva put dnevno). Za velike to su max 2 kašičice, za gigantske do 5. Ako primetite da stolica postaje narandžasta i mekana znači da ste preterali. Smanjite dozu. Što se semenki tiče, dajte ih kao poslastice, ne preterujte jer postoje slučajevi blokade creva sa prevelikom količinom semenki.

  • Hits: 11385