x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Potencijalno smrtonosni posipi za mačke

 

Potencijalno smrtonosni posipi za mačke

Da li ste nekad posmislili da se u tako praktičnom posipu za mace krije opasnost po zdravlje vašeg ljubimca, vas i vaše dece?

Digestivni problemi nepoznatog uzroka, povraćanje koje nije izazvano nakupljenim lopicama dlaka, zatvor, zapaljenje želudca nepoznatog uzroka, letargija i mišićna slabost. Svi navedeni zdravstveni problemi mogu biti izazvani posipom a da ni veterinar ne uvidi povezanost. U svetu, posebno u Americi, potvrđena je štetnos nekih sastojaka u posipima za mačke i male životinje.

Većina posipa na našem tržištu načinjena je od gline u raznim varijantama i silikona.

Najveću opasnost po zdravlje predstavljaju grudvajući posipi na bazi sodijum bentonita i tzv.silikonski posipi.

IZBEGAVAJTE POSIPE SA MIRISIMA - deluju iritantno na disajne puteve mačaka, pogotovu ako ih koristimo u zatvorenim toaletima za mace.

NE KORISTITE GRUDVAJUĆE POSIPE NA BAZI BENTONITA (GLINE) one kao grudvajući agens sadrže SODIUM BENTONIT. Sodium bentonit kada se nakvasi povećava zapreminu 15 -18 puta, i deluje kao cement! Mačke ližući se, unose sodium bentonit koji u digestivnom traktu deluje na isti način, još pri tom vezujući i vodu iz creva. Sama prašina posipa koju mačka liže sa krzna iz dana u dan može prouzrokovati blokadu creva. Mačići a i neke odrasle mačke imaju običaj i da jedu posip. Posledica je blok creva, katar želudca i dehidracija, sa verovatnim smrtnim ishodom kod mačića.

Ako koristite posip sa sodijum bentonitom, a kod vaše mačke primetite mišićnu slabost, letargiju i zatvor, povraćanje koje nije izazvano dlakama, želudačne probleme nepoznatog uzroka, promenite posip i zovite veterinara.

NE KORISTITE TZV. SILIKONSKE POSIPE NI ONE KOJI SADRŽE QUARTZ SILICU

Quartz silica je potvrdjeni karcinogen kod ljudi i kod životinja. Udisanje fine prašine quartz silice može izazvati zdravstvene probleme od respiratornih problema do kancera.

IZBEGAVAJTE - VEĆINA POSIPA NA BAZI BENTONITA , POSEBNO ONI KOJI NISU GRUDVAJUĆI, sadrže quartz siliku kao absorbujući agens.

Crystalline Silica fine čestice prašine, izazivaju Silicosu. Posledica su trajna oštećenja na plućima i gornjim disajnim putevima, i smanjena sposobnost prenosa kiseonika. Crystalline Silica, poznatija kao Quartz, je u često prisutna  u posipima na bazi gline.

Osim opasnosti po zdravlje, svi gore navedeni posipi su štetni za prirodnu okolini i nisu biorazgradivi.

Alternative

Posipi načinjeni od prirodnih biljnih vlakana, koji ne sadrže siliku, mirise, biorazgradivi su, i rastvorljivi u vodi (ne zapušavaju vodovodne cevi).

Na našem tržištu mogu se nabaviti posipi načinjeni od vlakana drveta presovanih u sitne oblice. Ne grudvajući i grudvajući(bez silike).

Ekološki grudvajući posip za mačke 100% prirodna vlakna

  • 100% prirodan, biljna vlakna jela i bora
  • rastvorljjiv u vodi i 100% biorazgradiv
  • efekat upijanja preko 700% (standardni glineni posipi 200%)
  • 5.5 kg traje od 4-6 nedelja
  • maksimalno vezuje mirise, kada se pokvasi jednostavno zamiriše na drvo

Ekološki univerzalni posip za mačke, glodare i ptice 100% prirodna vlakna

  • 100% prirodan, biljna vlakna jela i bora
  • rastvorljjiv u vodi i 100% biorazgradiv
  • efekat upijanja preko 700% (standardni glineni posipi 200%)
  • 5.5 kg traje od 4-6 nedelja
  • maksimalno vezuje mirise, kada se pokvasi jednostavno zamiriše na drvo

 

  • Hits: 10337